Ταχλαμπούρης Ε. Γιώργος

Προγραμματιστής Η/Υ &
Ηλεκτρονικός Εγκαταστάσεων Αυτοματισμού
Medical Software & ERP Developer Engineer

Τηλ.: 6945 356 806


Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τη δομή του διαδικτύουΓια να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε πέρα από τον router του σπιτιού μας, θα χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα πρωτόκολλα που μπορούμε να βρούμε στον Η/Υ μας και που βασίζονται στην δομή IPv4.

 Πιο συγκεκριμένα το Internet Control Message Protocol δηλαδή το ICMP είναι το πρωτόκολλο που δίνει την δυνατότητα του Echo request αλλά και του Echo reply. Δηλαδή, αποστέλλεται ένα πακέτο σε έναν συγκεκριμένο παραλήπτη, και μας επιστρέφεται η απάντηση από ποιά μέρη (hops) έχει περάσει για να φτάσει στον παραλήπτη.

Άρα το ICMP θα μας δώσει τη λίστα των hops μεταξύ εμάς και του "στόχου" μας. Για να ανακαλύψουμε λοιπόν όλα αυτά τα hops θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή traceroute. Στην γραμμή εντολών (CMD) των Windows γράφουμε tracert και τον στόχο μας, δηλαδή για παράδειγμα, για να "χτυπήσουμε" έναν server στην Κίνα, γράφουμε tracert www.baidu.com.

Όπως θα δείτε από τα συνημμένα αποτελέσματα, το request μας άλλαξε 17 ολόκληρα hops μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Η φυσική διαδρομή που ακολούθησε το request μας είναι χωρισμένο σε 3 επίπεδα, Tier 1, Tier 2 και Tier 3.

Τι είναι λοιπόν τα Tier Networks;

Τα μεγαλύτερα δίκτυα, στα οποία απευθυνθήκαμε για να φτάσουμε στη σελίδα baidu.com είναι τα Tier 1. Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη υπηρεσία που καθορίζει τα Tier 1 δίκτυα, ουσιαστικά όμως η λειτουργία τους έγκειται στο να μπορεί να "φτάσει" οποιοδήποτε δίκτυο χωρίς να χρειάζεται να του ορίζεται κάποιο εύρος διευθύνσεων IP ή κάποια μισθωτή υπηρεσία. Άρα, αντιλαμβανόμαστε ότι τα Tier 1 δίκτυα είναι δίκτυα ελεύθερης δρομολόγησης τα οποία συνδέονται με όλα τα άλλα Tier 1 δίκτυα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόλις 14 Tier 1 δίκτυα σε όλο τον πλανήτη. Τα Tier 2 δίκτυα απ' την άλλη, συνδέονται επίσης με άλλα δίκτυα, αλλά για να συνδεθούν στο Internet αγοράζουν εύρος IP διευθύνσεων από τα Tier 1 δίκτυα και πληρώνουν για τις υπηρεσίες αυτές. Τα Tier 3 δίκτυα είναι γνωστά σε όλους μας δίκτυα, είναι οι ISPs, οι πάροχοι internet δηλαδή οι οποίοι και αυτοί, αγοράζουν εύρος διευθύνσεων από τα Tier 2 δίκτυα.

Άρα λοιπόν το internet δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο δίκτυο, με επιμέρους υποδίκτυα, χωρισμένα ιεραρχικά για την σωστή κατανομή διευθύνσεων IP και δρομολόγησης των request.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου